marți, 9 august 2016

Școala de vară „SURPRIZELE VACANȚEI”

 „SURPRIZELE VACANȚEI”- a doua zi

          Mult așteptata excursie!

      Dis de-dimineață ne-am îmbarcat în autocarul care urma să ne ducă  să exploarăm frumoasele meleaguri ale Bucovinei.
     Leagan de veche civilizatie, unde istoria se impleteste cu legenda, Bucovina pastreaza marturii ale prezentei omului din cele mai indepartate vremuri. Meleagurile bucovinene au fost martorii inchegarii si dezvoltarii in secolul XIV, a statului feudal independent al Moldovei. Asezari precum Baia, Siret,Suceava, Radauti pastreaza pana in zilele noastre constructii (cetati, ctitorii si case domnesti s.a.) din vremea primilor voievozi moldoveni. Alte localitati precum Putna, unde in 1871 festivitatile prilejuite de implinirea a 400 de ani de la zidirea ctitoriei lui Stefan cel mare s-au transformat, cu participarea lui Mihai Eminescu, Mihai Slavici, Ciprian Porumbescu si a altor tineri veniti din toate provinciile istorice romanesti, intr-o impunatoare manifestare a cunostintei de neam si de tara a romanilor de pretutindeni, evoca sugestiv rolul active pe care locuitorii suceveni l-au avut de-a lungul timpului pe scena istoriei. 
       Prima dată am poposit la Marginea, unde cu multa migală și daruire artistii olari din Marginea realizeaza zi de zi miracole in lut.






         Am plecat   impresionati de  de frumusețea lucrărilor unice care ies din mâinile dibace ale meșterilor populari, poposind la Sucevița.
       Suceviţa face parte din aşezările foarte cunoscute ale României în primul rand datorită Mănăstirii Suceviţa ,care a dat de altfel şi numele localităţii.Mănăstirea Suceviţa încheie capitolul glorios al artei moldoveneşti din secolele XV-XVI şi spre deosebire de monumentele care o preced ea nu mai este opera unui ctitor,ci a unei familii de boieri care a dat ţării un mitropolit şi doi domnitori: Movileştii. 
         Am poposit la FOREST ECVESTRU Sucevița care reprezintă o buna modalitate de petrecere a timpului liber. Vizitarea parcului ne-a  oferit posibilitatea să descoperiti caii de sport Westfalen sau Holsteiner dar şi pe cei Lipitan. Pentru copii, şi nu numai, un punct de atractie l-au constituit constitui poneii. De asemenea am participat la ore de calarie.  Vizitarea acestui parc ne-a oferit clipe de relaxare si bucurie.



      Primul monument simbol al drumurilor din întreaga țară, monument care domină astăzi peisajul natural plin de farmec al Bucovinei, ne-a impresionat prin măreția lui.
      Monumentul Drumarilor este înalt de aproape 7 metri, reprezentând o mână - simbol al muncii, dar și al forței - îndreptată spre înălțimile văzduhului. În jurul mâinii șerpuiește, figurat un drum, având la capăt un pod. Originalul monument este împodobit cu basoreliefuri sugestive, care cuprind vechea stemă a Moldovei (cu capul de bour) și scene din lucrările rutiere specifice - montarea grinzilor la poduri, trasarea elementelor geometrice pe teren, lucrări de terasamente executate mecanizat.
Monumentul este construit din fier și beton armat, materiale de bază folosite în construcții. 



















             

                    Am încheiat periplul nostru pe meleagurile Bucovinene plecând apoi pe urmele Voivodului Ștefan cel Mare, ajungând la Mănăstirea Putna.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu