Concursuri


A doua ediție a Taberei de creație plastice Tulcea


Toate premiile celei de-a doua ediţii a Taberei de creaţie plastică pentru preşcolari „La porţile Deltei” de la Tulcea (Premiul Special şi Trofeul Taberei, precum şi premiile I, II şi III) au fost adjudecate de copiii de la Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti, judeţul Suceava.

La tabăra de la Tulcea au participat 50 de copii din zece judeţe
La tabăra de creaţie plastică pentru preşcolari, care s-a desfăşurat în intervalul 19 - 24 iunie, au participat copii din judeţele Buzău, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Neamţ, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vrancea şi Tulcea.
Organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Tulcea, tabăra adresată copiilor preşcolari, singura de acest gen din ţară, a reunit la grădiniţa din cartierul Lotizare un număr de 50 de copii cu aptitudini artistice.
Aşa cum ne-a spus prof. Lăcrămioara Avădănei, care i-a însoţit pe cei patru copii de la Grădiniţa cu Program Normal care face parte din structura Şcolii cu clasele I-VIII Ipoteşti - judeţul Suceava, programul taberei a cuprins vizite în oraşul Tulcea şi în împrejurimi, excursii tematice, vizionări de filme şi bineînţeles atelierul de creaţie.

Vizite, excursii tematice, vizionări de filme, discuţii libere, atelier de creaţie
Copiii au vizitat mai multe obiective turistice importante din municipiul Tulcea, (grădiniţe, Monumentul eroilor, Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării - unic în lume, unde au putut vedea hărţile interactive, reconstituirile habitatelor naturale specifice Deltei, acvariile cu peşti, corali şi alte organisme acvatice).
În cadrul unei excursii tematice, pe care gazdele au organizat-o pe ruta Agighiol - Enisala - Lacul Babadag - Lacul Razim - Cetatea Enisala (Heracleea) - Tulcea, copiii au fost familiarizaţi cu specificul zonei şi au vizitat Grădiniţa cu Program Normal de la Sarichioi.
În tabără, copiilor le-au fost prezentate filme despre Parcul Naţional Munţii Măcinului (arie naturală protejată, recunoscută internaţional, pentru conservarea ecosistemelor), proiecţii urmate de discuţii libere menite să faciliteze sedimentarea impresiilor şi cunoştinţelor.
Toate acestea au constituit subiecte pentru lucrările pe care le-au realizat apoi în atelierul de creaţie.

Lucrările copiilor de la Grădiniţa din Ipoteşti s-au bucurat de aprecieri unanime
Spre deosebire de prima ediţie, anul acesta nu a existat şi o secţiune de desen, ci numai de pictură. Materialele de lucru (culori tempera, pensule, hârtie) au fost puse la dispoziţie de gazde, iar copiii s-au străduit să redea pictural ceea ce au văzut şi au admirat pe parcursul zilelor petrecute în tabără.
Juriul a fost format din profesori de la Liceul de Artă din oraşul Tulcea. Lucrările copiilor de la Grădiniţa cu Program Normal Ipoteşti, s-au bucurat de aprecieri unanime atât din partea membrilor juriului, cât şi a participanţilor.
BiancaTofana obţinut Premiul Special al juriului şi Trofeul Taberei de Creaţie Plastică „La Porţile Deltei”, Simina Iaţcua primit Premiul I,Matei Senciuc - Premiul II, iarTimeea Zalischi - Premiul III.
Premierea câştigătorilor a fost făcută de Silvia Crăciun, inspector pentru învăţământ preşcolar în cadrul IŞJ Tulcea. La vernisaj au fost invitaţi reprezentanţi ai Primăriei oraşului Tulcea, ai IŞJ Tulcea, P.S. Visarion, Episcop al Tulcei, alţi reprezentanţi ai comunităţii locale, părinţi şi elevi.

Laureaţii au obţinut premii şi la alte concursuri de pictură şi desen, judeţene şi naţionale
Tabăra, aşa cum a subliniat prof. Lăcrămioara Avădănei, „a constituit o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber, prin joc şi relaxare, dar a stimulat şi capacităţile creative ale copiilor, exprimarea liberă a sentimentelor estetice, a pus în valoare deprinderile de lucru ale acestora”.
Copiii laureaţi au mai obţinut premii şi la alte concursuri de pictură şi desen, judeţene şi naţionale.
Anul trecut, la prima ediţie a Taberei de creaţie plastică pentru preşcolari „La porţile Deltei” de la Tulcea, toţi cei cinci copii participanţi de la grădiniţa din Ipoteşti au fost răsplătiţi cu premii.










      


 CONCURSUL DE CREAȚIE PLASTICĂ 
                                                      ,,PENELUL FERMECAT,,


      Concursul de creație plastică ,,Penelul fermecat,, aflat la cea de-a cincea ediție, se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4și 7ani  și începând cu anul acesta a devenit  concurs național.Tematica generoasă a determinat ca micii artiști să participe în număr foarte mare, cu lucrări deosebite.Juriul format din artiști plastici și profesori de desen a avut o sarcină dificilă anul acesta în selectarea lucrărilor și stabilirea premiilor.Preșcolarii din comuna Ipotești au obținut anul acesta premii importante:


Grădinița cu Program Normal Nr.1 
HOSTIUC DINU-DAN -Premiul de Excelență  pentru grafică la toate etapele concursului - grupa mare;
COZMIUC BIANCA - Premiul I, la toate etapele- grupa mare;
TCACIUC ALISA - Premiul II - grupa mare;
 SURUGIU  DENY - Premiul I - grupa mijlocie;
ZALISCHI TIMEEA-Premiul II - grupa mijlocie.


Grădinița cu Program Normal Nr. 2
ANDRICI SABINA - Premiul II-grupa mare;
CÂRLAN DIANA- Premiul II- grupa mare;
HRACENIUC ADI-Premiul II-grupa mare;
HRECENIUC EDUARD-Premiul II-grupa mare;





TOFAN COSMIN- Premiul III-grupa mare.


Grădinița cu Program Normal Tișăuți














 FESTIVALUL CONCURS ,,VOINICELUL,,


    Emoţii, bucurie, dans şi cântec. Aşa poate fi descrisă atmosfera, de la a opta ediţie a Festivalului „Voinicelul“, desfăşurată la mall-ul din Lunca Sucevei.
         Aproximativ 600 de copii de la grădiniţele şi şcolile primare din   judeţ au participat la faza finală a concursului. Micuţii au prezentat peste 100 de momente artistice, de la dansuri, obiceiuri şi tradiţii populare până la interpretare vocală şi instrumentală.

          Este foarte frumos să-i vezi pe cei mici cum se distrează şi cum încearcă să fie cât mai buni.






           Ne mandrim cu micii artisti ai Scolii Tisauti, care sub atenta indrumare a doamnei educatoare Socoliuc Elena, au obtinut premium I la toate fazele concursului.


            CONCURSUL JUDEȚEAN DE REVISTE ȘCOLARE


Încercăm, pe toate căile posibile, să-i învăţăm pe copii să asculte ecourile ascunse ale cuvintelor, ale sunetelor, să dea viaţă acestor sensuri noi, atât în versuri, cât mai ales în povestiri.  Şi asta pentru că povestea este cea mai bună prietenă a copiilor. Trebuie să le sădim în suflete ideea că toate cuvintele se unesc, formând ,,o pojghiţă“ superficială  peste o ,,apă” adâncă şi că, de vrei să creezi o povestire, trebuie să ,, înoţi sub apă”, să găseşti şi alte înţelesuri ale cuvintelor.

Oferind copiilor un cadru organizat de exprimare – revistele şcolare-  nu facem altceva       decât să le demonstrăm că avem încredere în talentul lor, că îi susţinem moral că îi încurajăm, că îi considerăm partenerii şi nu inferiorii noştri. Le sporim încrederea în forţele proprii, le deschidem drum spre afirmare.
Dorim ca revista şcolii noastre să fie o oglindă a activităţilor din şcoală, un mijloc de a evidenţia creativitatea, posibilităţile de cunoaştere, autocunoaştere şi de asemenea, de împărtăşire a experienţelor deosebite.
 Revista școlii noastre " ECOURI ", a ajuns la numărul opt, iar de trei ani consecutiv am câștigat premiul al II-lea la concursul de reviste școlare.
                                                    prof. VIOLETA CERCEL
        Colectivul de redacție al revistei ,,ECOURI ,, nr. 8: