duminică, 9 decembrie 2012

Povestea bobocilor de gimnaziu


  •  În fiecare toamnă, cu paşi timizi, boboceii îşi încep povestea... Fiecare boboc îşi are povestea lui. De data aceasta e vorba de bobocii clasei a V-a B. În acest an şcolar au intrat cu inimile tremurânde în şcoala „de centru” care până mai ieri li se părea o fortăreaţă cu porţile închise.Şi-au dat seama imediat că ei sunt parte a tot ceea ce înseamnă Şcoala Gimnzială Ipoteşti. Au pornit dârzi la drum, hotărâţi să cucerească tot ce le este necunoscut, deschişi noilor provocări.O provocare interesantă li s-a părut şi oferta elevilor de clasa a V-a B de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu. Au primit cu entuziasm invitaţia de a se cunoaşte „acasă” la ei.

luni, 12 noiembrie 2012

PRIMII PAȘI SPRE GIMNAZIU

Elev de gimnaziu pentru o zi


                 Exista motive de neliniste, atat pentru copii cat si pentru parinti, in pragul dintre invatamantul  primar si cel gimnazial.
          Cu toate realizarile obtinute pana in prezent, cu toate eforturile si cu toata stradania depusa de marea majoritate a cadrelor didactice – invatatori si profesori – de a apropia activitatea didactica a clasei a IV-a de cea a clasei a V-a si reciproc , cu toate rezultatele bune dobandite, continua sa ramana diferente, care determina existenta unui prag, de diferite dimensiuni, intre cele doua trepte de invatamant.
               
           Se pune atunci intrebarea fireasca: ce-i de facut pentru a evita aceste diferente, astfel incat randamentul scolar sa cunoasca o imbunatatire continua, care nu este decat expresia cerintelor programei scolare si in acelasi timp progresul societatii in care traim.

                 În  vederea  integrării  cu  succes  a  elevilor de clasa a IV-a  în  clasa  a V-a , se  impune  ca  personalul  didactic din  învăţământul  primar  şi  din  învăţământul  gimnazial    conlucreze  pentru  asigurarea  continuităţii  procesului  de  instruire  şi  de educare, cu  efecte  pozitive  pentru  adaptarea  elevilor  la  activitatea  şcolară specifica gimnaziului şi pentru  succesul  acestora.


        Se  impun  aşadar  acţiuni  de  conlucrare  a  învăţătorilor  cu  profesorii diriginti  pentru  a realiza „sudura”  celor  două  cicluri  de  învăţământ  şi  o  autentică  continuitate  a  procesului  instructiv - educativ, dar  şi   activităţi  comune  ale elevilor, organizate  în  scopul  familiarizării  scolarilor din clasa a IV-a  cu  activitatea caracteristica ciclului gimnazial.

          

vineri, 26 octombrie 2012

DIN NOU LA ȘCOALĂ!

                                                                    A ÎNCEPUT ŞCOALA!


          Bucurie şi emoţii în prima zi de şcoală. 
          Cu bucheţele de flori în mână,  copiii au păşit din nou pragul şcolii.
             
                    Cu ghiozdanul în spate, cu flori în mână şi cu multe emoţii! Aşa şi-au început prima zi de şcoală sute de copii care au păşit pentru prima dată în clasa pregătitoare sau în clasa I. 

   La Școala Gimnazială Ipotești, micuţii au fost întâmpinaţi de colegii lor mai mari, care i-au primit cu flori.

     Emoţii la fel de mari ca şi copiii au avut şi părinţii, care au fost alături de micuţii lor într-una dintre cele mai importante zile din viaţa lor.


   


  După festivitatea de deschidere, micuţii alături de dascălii lor şi de părinţi au ajuns în sălile de clasă, pentru a se acomoda cu schimbările.






           Este bucuria unui  alt inceput de septembrie pe care îl petrecem împreună ca în fiecare an...


sâmbătă, 7 iulie 2012

PE URMELE CAVALERILOR MEDIEVALI

                    Evadarea din spatiul cotidian, dupa aproape un an şcolar  ne face sa ne dorim petrecerea timpului liber, departe de rutina zilnica calatorind in diverse locaţii de pe harta turistică a Romaniei.


    Anul acest am ales ca destinaţie  ,,INIMA DE PIATRĂ A ROMÂNIEI". Cuprinsi intre Valea Prahovei, Valea Ialomitei, Depresiunea Brasovului si Subcarpatii Curburii, Bucegii nu sunt doar inima de piatra a Romaniei, ci si un minunat sanctuar: un munte sfant, de pe creasta caruia se vede toata tara, pana la Dunare, poate cea mai curata apa din lume, si un zeu de piatra cu chip de dac, ce vegheaza neincetat asupra Romaniei.

                 Chipul de om sapat in stanca priveste cu ochii larg deschisi peste tara dacilor. Are infatisare mandra, cu caciula moale pe crestet, cu varful indreptat inainte. Fata ii este potrivita, proportionata, buzele ferme si barbia hotarata. Marele Sfinx din Bucegi este simbolul Romaniei.

       Cum priveau dacii Sfinxul, acest Om de Piatra din varful muntilor? Cu siguranta, nu ca pe o simpla stanca erodata de ploi si vant, cum facem noi astazi. Probabil ca la poalele lui se practicau ritualuri, era intrebata vointa zeilor ori se faceau initieri si sacrificii. Poate ca aici, mai mult ca in orice loc, nemurirea era la ea acasă.

         Si mai spun unii ca numele de "Sfinx" nu este potrivit. E un nume carturaresc, din mitologia greaca si egipteana, menit sa-i atraga pe turisti, nume ce nu are a face cu lumea noastra dacica, straveche. Oare cum numeau stramosii nostri acest chip impietrit, vesnic veghetor asupra noastra?




Concursul ,, Poftiți la tetru!” ajuns la cea de-a treia ediție


Cea de-a treia-a ediție a Concursului național „Poftiţi la teatru!” s-a desfășurat  în acest an la sala Dom Polscki Suceava. Competiția a fost organizată de Școala cu clasele I-VIII Ipotești, reprezentată de prof. Marian Guzu, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Compania Teatrală Bucovina și Primăria Comunei Ipotești. În acest an ne-am bucurat de sprijinul oferit de părinții care s-au implicat în buna desfășurare a concursului.
Coordonatorii concursului, prof. Violeta Cercel, prof. Loredana Corjuc împreună cu organizatorii, și-au propus să descopere cât mai multe talente şi să le promoveze în competiţii naţionale.
Juriul a fost compus din doamna Brînduşa Dăscălescu – preşedinte al Companiei Teatrale Bucovina (președintele juriului),  Toader Ignătescu- sculptor, Mihai Lungoci – profesor  Palatul Copiilor, Suceava.
Talentul, seriozitatea, imaginația, creativitatea, pasiunea și dăruirea au caracterizat personajele interpretate cu har și spontaneitate de cei peste 170 de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial proveniți din unități de învățământ din județele  Tulcea, Botoșani, Arad si, bineînțeles, Suceava, cu școli și grădinițe din localitățile: Fundu Moldovei, Siret, Fălticeni, Baia, Bogdănești, Udești,  Drăgușeni, Fântâna Mare, Siret, , Grănicești, Dumbrăveni, Boroaia, Dorohoi și Ipotești.
         Secțiunile abordate în cadrul concursului au fost scenetă, parodie, monolog, dramatizare și creație proprie, evaluate după următoarele criterii: piese adecvate vârstei copiilor,  ritm, intonaţie şi mimică corespunzătoare mesajului transmis prin text, decoruri şi costume adecvate personajelor interpretate, coloană sonoră adecvată momentelor de spectacol, originalitatea interpretării.

Un pedagog de scoala noua
Trofeul .. POFTIȚI LA TEATRU!  a ajuns la Școala cu  Clasele I-VIII Drăgușeni –  care s-a prezentat cu piesa ,,Un pedagog de școală nouă”.
MARELE  PREMIU a fost obținut de  G.P.N. Siret ,, Petru Mușat”, cu piesa “ Lăsați Terra să trăiască”
La gimnaziu premiul I a fost obținut de  Școala cu clasele I-VIII Ipotești cu piesa Chirița in provincie, premiul  II -  Școala nr 17 Botoșani cu piesa D-l Goe, iar  premiul III de Școala cu clasele I-VIII Udești cu piesa Soacra cu trei  nurori.
         La ciclul primar premiul I a revenit  Școlii cu clasele I-VIII Bogdănești  care a prezentat piesa Sus la țața Floare...e clacă mare, premiul II a fost obținut de Clubul copiilor Dorohoi  cu piesa “Ce mai faci, bunico?”, iar    premiul III de Școala cu clasele I-VIII „Al.  I.  Cuza” Fălticeni cu piesa “Prostia omenească”
Cei mai mici concurenți , de la G.P.N. Nr. 1 Gulliver Suceava și G.P.N. Grănicești au încântat publicul cu piesele   – “Un pisoi nevinovat”,  Buculei Ștefana- premiul I, “Mereu întârziată”,  Scotnițchi Alexandra- premiul II și “Moș Ion Roată și Unirea ” adaptare prezentată de G.P.N. Grănicești – premiul III.
Comandar Monica Elena de la Școala cu clasele I-VIII “M. Sadoveanu” Grănicești , Octavian Halici de la Clubul copiilor Dorohoi și Zagan Bianca de la Școala cu clasele I-VIII Ipotești, Suceava s-au remarcat în cadrul concursului primind din partea juriului premiul întâi pentru interpretare.
Concursul de anul acesta a adus, ca noutate , trupe care au interpreta pise cu teme ECO, ca exemplu  G.P.N. Siret ,, Petru Mușat cu piesa “ Lăsați Terra să trăiască” și Școala ,, Mihail Sadoveani” Grănicești care au interpretat piesa ,, Of,  e-urile  astea!
În spatele rezultatelor obținute sunt eforturile copiilor, ale dascălilor îndrumători și, nu în ultimul rând, ale părinților.       


marți, 24 aprilie 2012

,,DIN SUFLET PENTRU VIAȚĂ”- spectacol caritabil

            
       Apropierea Sfintelor Sărbători de Paşti este un prilej pentru fiecare de a descoperi sufletul cald de copil care, fie vreme bună sau rea, dăruieşte optimism.

joi, 8 martie 2012

Un gand frumos pentru toate mamele din lume

Mărțișoare, mărțișoare…

           Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea copiii, fete și băieți, primeau de la părinți în dimineața zilei de 1 martie, un mărțișor. Se spunea că cei care vor purta mărțișoare vor fi feriți de boli și de deochi, vor fi sănătoși și frumoși ca florile, plăcuți, drăgăstoși și norocoși.
            După cum bine știm, mărțișorul este simbolul venirii primăverii iar tradiția spune că el trebuie purtat până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireșii, până ce sosesc berzele



























Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghioceii — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. 
Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.

marți, 14 februarie 2012

Valentine's day

Odată trăia un împărat roman al cărui nume era Claudius al II-lea. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbaţii preferau să stea acasă cu familiile lor.

În consecinţă, Claudius a decis că niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbate să meargă la război şiş a lupte ca nişte adevăraţi soldaţi. Valentin, care era un preot creştin, credea că dreptul oamenilor de a se căsători era dat de la D-zeu iar Claudius nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fin făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat. Într-un final Claudius  l-a găsit şi l-a arestat. Lui Claudius  i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerând că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şiş a devină soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat scriind “Adu-ţi aminte de Valentin al tău”.