Cuvântul care pentru tâmult timp ne-a tulburat somnul, ne gândeam continuu la zilele în care vom fi în excursie împreună. Ne pregătisem sufletește pentru o mare distracție, fără limite, având în vedere că sărbătoream sfârșitul anului școlar, și nu pe ultimul loc faptul că trebuia să petrecem trei zile departe de zidurile școlii admirând natura, alergând și dezlănțuindu-ne .
Dimineața plecării! Adunați în fața școlii așteptăm autocarul care urma să ne poarte pe cărările țării, prin ținuturi minunate, până la destinație, orașul Oradia, Băile Felix.
Primul popas l-am făcut în orașul Cluj Napoca. Am vizitat Grădina Botanică, care ne-a încântat privirea cu peste 10.000 se pecii de plante. Gradina Botanica Alexandru Borza, din Cluj, este una din cele mai prestigioase din lume.
PIAȚA CENTRALĂ CLUJ NAPOCA |
Grupul statuar este dominat de figura regelui, plasată pe un postament masiv, în centrul compoziţiei, flancat de figurile secundare, grupate câte două.
STADIONUL CLUJ ARENA |
STADIONUL CLUJ ARENA |
Ansamblul, operă a artiștilor János Fadrusz și Lajos Pákey, fost dezvelit în anul 1902, iar astăzi este clasificat ca monument istoric în Lista monumentelor istorice sub denumirea Statuia ecvestră a lui Matei Corvin.
Teatrul Naţional din Cluj este cea mai importantă instituţie teatrală din Transilvania si printre cele mai prestigioase din România. Spectacolul inaugural al Naţionalului clujean a avut loc la 1 Decembrie 1919.
TEATRUL NAȚIONAL CLUJ NAPOCA |
Clădirea, construită în 1907 după proiectul arhitecților austrieci Helmer și Fellner, găzduiește totodată șiOpera Națională Română, cea mai veche instituție lirico-dramatică din România, Prima Operă Națională a țării. Teatrul Naţional din Cluj este organizatorul o dată la doi ani a Galei Teatrelor Naţionale, destinată în viitor şi teatrelor naţionale din Europa Centrală şi de Est.
După o zi de călotorit am ajuns la destinație Băile Felix. Oboseala drumului a meritat, am fost acazați la Hotel Monaco, un loc superb.
BĂILE FELIX |
A doua zi ne așteptau alte locuri nevăzut de noi. Locuri pe care le-am vizitat doar prin intermediul internetului și eram nerăbdători sa le vedem în realitate; Peștera Urșilor și Salina Turda.
Peştera Urşilor este o capodoperă a naturii, fiind unicat în România şi Europa.
Istoria mai indepartata spune ca aceasta pestera a fost locuita, pana in urma cu cca 17.000 ani de ursul de Caverna (Ursus spelaeus), specie disparuta de pe pamant. In pestera Ursilor au fost descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca
Salina Turda este, cu certitudine, cea mai celebră destinaţie a turiştilor care vizitează localitatea Turda. Această mină datează din secolul al XVII-lea. Salina Turda constituie astăzi un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au făcut ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici.
SALINA TURDA |
SALINA TURDA |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu