miercuri, 16 aprilie 2014

JURNAL DE IMPRESII

O zi din săptămâna „Școala altfel” petrecută în dulcele 

Târg al Ieșilor


         Pregătiţi să descifrăm necunoscutul, am pornit plini de speranţă, de nerăbdare şi energie în ultima excursie în care urma să fim împreună ca un colectiv unit ce suntem. Am oprit timpul, am oprit şi trenul… şi am îmbrăţişat fiecare clipă pe care am petrecut-o alături de prietenii mei.
            Am avut parte de mici obstacole(s-a stricat locomotiva şi am aşteptat două ore, într-o haltă, să se remedieze situaţia, colegei noastre, Isabela, i s-a rupt încălţămintea din cauza mersului, la întoarcere era cât pe ce ca trenul accelerat să plece fără noi…), însă am reuşit să trecem peste aceste ,, neplăceri,, care până la urmă au fost deliciul excursiei.
         Am avut parte de momente amuzante, de răsturnări de situaţie, momente emoţionante, unice care ne-au unit, care ne-au făcut mai apropiaţi şi mai sinceri.
Alături de celelalte excursii la care am participat împreună cu doamna dirigintă,Cristina Airinei, aceasta a fost una specială, plină de emoţie, cred că va rămâne  una dintre cele mai frumoase amintiri din gimnaziu.
            Am cunoscut oameni noi, un oraş nou, o nouă istorie, o nouă poveste, o nouă… dirigintă – prietenă de nădejde, bună şi plină de energie (nu puteam ţine pasul cu ea, rămâneam în urmă…),  şi nu în ultimul rând, o persoană deosebită , mereu pregătită să dăruiască celorlalţi (în special nouă) încredere, optimism, putere, curaj şi poftă de viaţă.
           A fost minunat, au fost momente unice de care ne vom aminti mereu!

                                                                                                                             Airinei Miruna

                                                                                            






O zi cu adevarat….ALTFEL

Excursia tematică ,,Prietenii literare,, a avut rol educativ şi informativ, deoarece elevii au vizitat cele mai cunoscute obiective turistice şi culturale ale orasului Iaşi, un oraş fermecător în care se împleteşte armonios trecutul cu prezentul.  Am dorit, în primul rând,  să pătrundem în spaţiul cultural, literar prin  vizitarea locurilor în care au trăit şi şi-au marcat existenţa marele scriitor Ion Creangă şi poetul nepereche Mihai Eminescu.
Prinsă parcă într-o eternă copilarie, Bojdeuca lui Creanga, un loc minunat, rustic, a fost un cămin al inspiraţiei - aici au luat naştere frumoasele ,, Amintiri din copilărie,, şi multe alte poveşti şi povestiri care ne-au încântat copilaria şi nu numai. A fost cu atât mai emoţionant cu cât ştim că pragul acestei case a fost călcat de însuşi Eminescu, bun prieten cu scriitorul.
Bojdeuca este un simbol cultural, pentru că se identifică, adesea, cu oglinda autentică a valorilor româneşti, care dau identitate şi unitate unui neam.
Am păşit apoi într-un alt spaţiu simbolic… Teiul lui Eminescu. Sonoritatea acestui cuvânt deja te transpune în alt plan, o dimensiune lirică, muzicală, diafană.
Aici venea poetul, deseori, pentru a scrie poezii, aici îşi găsea inspiraţia. Am aflat că acest copac a rezistat cu stoicism intemperiilor vremii - a fost lovit de trasnete şi rupt de furtuni, dar s-a încăpătânat să-şi revină şi, cu privirea falnică, veşnic învingător, străjuieşte Parcul Copou, un spatiu al eternităţii şi al melancoliei veşnice.
Am simtit parfumul acelor vremuri, am avut senzaţia că poetul încă respiră  în parc , am simtit că spiritul lui Eminescu sălăşluieşte  în crengile copacului. Întreg orasul parca e cuprins de o aură poetică  impregnată de mirosul şi suflul cald al teiului.
         În plimbările prin Copou, Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să-si adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului.
         În acest parc marele poet se întâlnea şi cu Veronica Micle, locul rămânând şi astazi o marturie a iubirii lor şi un simbol al romantismului în Iaşi.
După ce am luat o gură de oxigen şi ne-am încărcat cu o doză de linişte şi împlinire sufletească de la acest arbore genial, am vizitat Muzeul Mihai Eminescu – o clădire în care am văzut obiecte, tablouri, cărţi în primele ediţii cu poezii de Eminescu, ediţii rare, fotografii şi multe altele care amintesc de numele acestui geniu al literaturii.
Acolo am găsit un loc ce ne-a încărcat spiritual, un spaţiu cultural ce ne invită si ne îndeamnă totodata la meditaţie, la lectură, la cultură.
         Leaganul frunzelor acompaniat de adierea fina a vantului ne multumeste  pentru  vizita si ne propune sa revenim sa ascultam povestea si cantecul lui Eminescu.

 Am remarcat, cu mare bucurie, curiozitatea si plăcerea elevilor mei cu care au întâmpinat oraşul ,,prieteniilor literare,, remarcând, la final, că o parte din setea de informaţii referitoare la tematica excursiei a fost satisfăcută.
 Am ignorat orice disconfort, am refuzat să fim cuprinşi de nelinişte, de teama de eşec, de banalitate şi am trăit din plin această aventură de o zi la cote maxime.
A fost o zi cu adevărat …ALTFEL!

                                                                                                Prof. diriginte, Airinei Cristina






joi, 10 aprilie 2014

JOCUL MEDIEVAL ÎNTRE COMUNICARE ȘI INTERACȚIUNE


CONCURS MEDIEVAL LA CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI


               Vorbind despre Școala altfel, părerile sunt destul de împărțite. În ceea ce privește profesorul ... ei bine, el se simte oarecum în nesiguranță pentru că a trebuit să iasă din sfera lui de confort … catedra. Astfel va găsi suficiente motive să-ți demonstreze că, „săptămâna altfel” nu e altceva decât o pierdere de timp și e ineficientă. Dacă stai de vorbă elevii, ei bine, lucrurile se schimbă la 180°. El e acum liber! Liber să facă ceva ce-i place, liber să vorbească chiar și neîntrebat, liber să se miște liber ...

            Totuși, astăzi vreau să vorbesc despre o școală cu adevărat altfel. Este vorba despre Școala Gimnazială Ipotești. O școală în care atât profesorii cât și elevii au decis să facă ceva altfel dar care să-i implice pe toți de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Dacă veți spune că a fost ușor, vă înșelați …dar, cu siguranță, a fost și deosebit și frumos.  
       Uneori vorbim prea mult iar vorbele noastre rămân în aer. Astfel am decis să vorbim mai puțin și să acționăm.
            Să demonstrăm ce înseamnă sportul, ce înseamnă sa fii „eco” ce înseamnă să fii fair-play, ce înseamnă să respecți regulile de circulație. Am trecut la fapte și ne-am pus pe pedalat, îmbinând astfel sportul cu sănătatea și cu o viață curată, lipsită de poluare. Parteneri în această cursă au fost și polițiștii din comună care „ne-au deschis drumul” și au vegheat ca nimic rău să nu se întâmple.
            Odată ajunși la Cetatea de Scaun a Moldovei, am pătruns într-o altă lume. O lume plină de istorie, o lume cu domnitori și cavaleri curajoși, o lume a jocurilor și competițiilor medievale, o lume în care domnul profesor de istorie Marcel Gabriel CATRINAR a fost ghid și a însuflețit momentul prin comunicare și bună veselie. Și pentru că de cele mai multe ori o imagine înseamnă o mie de cuvinte, ce rost mai are să vă spun cum a fost. Mai bine priviți singuri …(fotografii).
          











                Săptămâna altfel e o șansă de a ne reîntoarce în copilărie, la vârsta fericită și lipsită de griji a lui Creangă, e o șansă ca elevii să devină dascăli iar pentru noi profesorii e o șansă de a ne deschide sufletele și de a învăța să zâmbim și să ne jucăm din nou.



            Am asistat la jocuri interactive cu tente medievale, în care fiecare copil a învățat din tainele petrecerilor strămoșilor.
            O relaxare a luptătorilor viteji după marile bătălii, care în unele clipe de răgaz găseau timp și pentru bucurie și distracție. Astfel, în timpul concursului medieval desfășurat la Cetatea de Scaun (Muzeul Satului Bucovinean) ne-am bucurat, împreună cu elevii și profesorii, de unele probe sportive memorabile, cum ar fi: săritura cu sacul, trasul de sfoară, dansul medieval și mimarea unui personaj istoric.
            Îmbrăcați în costume medievale elevii au simțit atmosfera de demult, a înaintașilor lor, pătrunzând în psihologia personajului respectiv și dedicând-se cu totul momentului.
            A fost într-adevăr o probă a întoarcerii în timp, o experiență a istoriei și ceea ce a reprezentat pentru acest neam jertfa și bucuria. Deci, a fost o zi altfel, o săptămână altfel, o școală altfel și nu în cele din urmă o comunicare altfel. Ne-am bucurat de acest proiect datorită colaborării Muzeului Bucovinei. 








Numele și adresa unității de învățământ aplicante: ȘCOALA GIMNAZIALĂ IPOTEȘTI
STR. BISERICII, NR.605, IPOTEȘTI, SUCEAVA
Nivelul/nivelurile de învățământ: PREȘCOLAR, PRIMAR, GIMNAZIU
Numărul elevilor din școală: 598
Numărul cadrelor didactice din școală: 40
Coordonatorul activităţii: 
PROF. DR.CATRINAR MARCEL – profesor de istorie
Date contact: str. Muncii, nr. 3, Bloc 93, Scara A, Etaj 1, Ap. 23, Suceava
Nr. tel. 0757122026

1.       Titlul activității: “Jocul medieval între comunicare și interacțiune” – concurs medieval la Cetatea de Scaun a Sucevei
2.       Domeniul în care se încadrează: cultural
3.       Scopul activităţii: realizarea în comun a unor activităţi cultural-educative, în vederea atragerii elevilor spre monumentele istorice, stimularea creativităţii şi cunoaşterea unui nou limbaj de comunicare – jocul.
4.       Obiectivele educaţionale ale activităţii:

-          Cunoaşterea unor jocuri specifice epocii, a monumentelor istorice şi a muzeelor din zonă;
-          Implicarea elevilor în derularea unor jocuri medievale;
-          Utilizarea altor surse de comunicare decât cele folosite în şcoală;
-          Conştientizarea tradiţiilor bucovinene prin vizitarea Muzeului Satului Bucovinean.
  1. Elevi participanţi: 570 participanţi;  95% din participanţii grupului ţintă;
  2. Durata şi locul participării: 8 aprilie, interval orar 10-16, Interiorul Muzeului Satului Bucovinean;
  3. Descrierea activităţii:
Deplasarea de la Şcoala Gimnazială Ipotești la Cetatea de Scaun s-a realizat cu bicicletele, elevii fiind însoțiți de un echipaj de Poliție, cadre didactice (16 profesori) şi 42 de părinţi. Odată ajunşi la Cetatea de Scaun a Sucevei, am pătruns într-o altă lume, o lume plină de istorie, o lume cu domnitori şi cavaleri curajoşi, o lume a jocurilor şi competiţiilor medievale. Concursul medieval  a debutat cu alegerea concurenţilor, echiparea cu costume medievale, organizatorul însuşi fiind îmbrăcat în costum de boier moldovean. Probele de concurs au fost: dansul medieval, tras de funie, săritura cu sacul, mimarea unui personaj istoric, iar materialele folosite au fost: costume medievale, staţie de amplificare, biciclete, saci, funie, potcoave, diplome. Juriul a fost format din reprezentanți ai Muzeului de Istorie, Suceava, cadre didactice şi directorul uniţăţii şcolare. Ne-au susţinut în desfăşurarea activităţii instituţiile partenere: Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Bucovinei – Secția de istorie şi Poliția Comunei Ipotești.           
                                  
8.       Descrierea rezultatele obţinute în urma activităţii:
Am asistat la jocuri interactive cu tente medievale, în care fiecare copil a învăţat din tainele petrecerilor înaintaşilor. Prin această activitate am demonstrat ce înseamnă sportul, ce înseamnă să fii „eco”, să fii fair-play, ce înseamnă să respecţi regulile de circulaţie. Elevii au conştientizat ce înseamnă comunicarea prin jocul medieval.

9.        Elevii, profesorii, părinţii şi-au manifestat dorinţa de continuare a acestei activităţi. 
Modalități de continuare a activității.
Atât elevii, părinţii, cât şi cadre didactice au văzut în acest concurs o mai bună cunoaştere a trecutului, datorită organizării acestuia într-un mediu specific medieval. Aceştia şi-au manifestat dorinţa organizării pe viitor a concursului, solicitând mai multe probe şi implicarea mai multor unităţi şcolare din judeţ. Această dorinţă poate fi concretizată datorită parteneriatului cu Muzeul Bucovinei care, în fiecare an, organizează Festivalul de Artă Medievală Ştefan cel Mare” în cadrul căruia se regăsesc mai multe activităţi: Descoperiţi comoara, Cancelaria domnească, Zodiacul Medieval, Supravieţuitorii cetăţii.

10.   Motivaţia activităţii ,argumente ale cadrelor didactice, ale elevilor, ale părinţilor.
Toate cadrele didactice, elevii şi părinţii care au participat la această manifestare au considerat activitatea “Jocul medieval între comunicare și interacțiune” – concurs medieval la Cetatea de Scaun a Sucevei, ca fiind unicată în cadrul şcolilor. În acelaşi timp activitatea a fost apreciată ca având un puternic impact cultural-educativ şi sportiv.
D-l muzeograf, Aurel Prepeliuc, din cadrul Muzeului Etnografic, partener în cadrul proiectului a susţinut desfăşurarea concursului făcând următoarea apreciere: “A fost un moment memorabil pentru noi cei care am găzduit acest eveniment, fiind unul dintre cel mai reuşit, care s-a desfăşurat la Muzeul Satului.

        Premii obținute:

 Premiul I: Stan Ionuț și Rusu Luiza
                Dura Eduard și Bobu Andreea

Premiul II: Nicolaiciuc Alex și Aramescu Mădălina
                 Hladiuc Ciprian și Airinei Miruna

Premiul III: Maximiuc Ciprian și Hreniuc Denisa
                  Tcaciuc Ștefan și Hostiuc Ana

Mențiuni:  Istrate Andrei și Hreceniuc Izabela
                Hreniuc Lucian și Struț Alexandra
                Anton Andrei și Timoficiuc Roxana
Diploma concursului


http://sae.edu.ro/2014/votare/votes/reportbycategory