joi, 8 martie 2012

Un gand frumos pentru toate mamele din lume

Mărțișoare, mărțișoare…

           Încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea copiii, fete și băieți, primeau de la părinți în dimineața zilei de 1 martie, un mărțișor. Se spunea că cei care vor purta mărțișoare vor fi feriți de boli și de deochi, vor fi sănătoși și frumoși ca florile, plăcuți, drăgăstoși și norocoși.
            După cum bine știm, mărțișorul este simbolul venirii primăverii iar tradiția spune că el trebuie purtat până se aude cucul cântând, până ce înfloresc cireșii, până ce sosesc berzele



























Un mit povestește cum Soarele a coborât pe Pământ în chip de fată preafrumoasă. Dar un zmeu a furat-o și a închis-o în palatul lui. Atunci păsările au încetat să cânte, copiii au uitat de joacă și veselie, și lumea întreagă a căzut în mâhnire. Văzând ce se întâmplă fără Soare, un tânăr curajos a pornit spre palatul zmeului să elibereze preafrumoasa fată. A căutat palatul un an încheiat, iar când l-a găsit, a chemat zmeul la luptă dreaptă. Tânărul a învins creatura și a eliberat fata. Aceasta s-a ridicat înapoi pe Cer și iarăși a luminat întregul pământ. A venit primăvara, oamenii și-au recăpătat veselia, dar tânărul luptător zăcea în palatul zmeului după luptele grele pe care le avuse. Sângele cald i s-a scurs pe zăpadă, până când l-a lăsat pe tânăr fără suflare. În locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghioceii — vestitori ai primăverii. Se zice că de atunci lumea cinstește memoria tânărului curajos legând cu o ață două flori: una albă, alta roșie. 
Culoarea roșie simbolizează dragostea către frumos și amintește de curajul tânărului, iar cea albă este a ghiocelului, prima floare a primăverii.